top of page

Voor het zakelijke Duits waar ik aan wilde werken voor mijn nieuwe functie als werkvoorbereider, ben ik gaan zoeken naar een cursus Duits.

Uitgekomen bij Jot Taal & Educatie waar ik blij verrast ben met een goede begeleiding volledig toegespitst op mijn wensen. 

Door het aanleveren van mijn eigen praktijkvoorbeelden hebben we hier goed aan kunnen werken, soms was het best pittig voor iemand die nooit Duits heeft geleerd.​​

Maar het niet aflatende enthousiasme van Jolan motiveerde om toch door te zetten, soms met een kleine aanpassing, toch het doel behaald.

Nu kan ik met vertrouwen telefoongesprekken voeren en Zakelijke Emails beantwoorden, samen met de naslagwerken waarop ik bij twijfel terug kan vallen.

Als u een cursus Zakelijk Duits of Conversatie Duits wilt volgen, dan raad ik Jolan Wüst zeker aan.


R. de Vries 

Werkvoorbereider Technische Dienst​

Assistent stop coördinator

Frisia Zout B.V. Harlingen 

Voor mijn nieuwe baan wilde ik graag mijn kennis van de Duitse taal verbeteren. Omdat mijn voorkeur uitging naar 1 op 1 les kwam ik al snel uit bij JOT Taal & Educatie. Omdat de lessen 1 op 1 zijn, zijn de lessen erg persoonlijk. Het fijne is dat Jolan Wüst de lessen op maat maakt, dat wil zeggen helemaal passend bij mijn baan. Dankzij JOT is mijn Duitse taal (zowel spraak als grammatica) verbeterd en met het vele naslagwerk heb ik altijd iets om op terug te vallen.’

K. van Slooten, Assistent Parkmanager Recreatiepark Tusken de Marren Akkrum


“De cursus Duits was super! Ik mocht vooraf aangeven waaraan ik wilde werken, en daar heeft Jolan een compleet aanbod van gemaakt. Ik heb lesmateriaal van haar ontvangen helemaal afgestemd op mijn wensen. In 10 lessen van gemiddeld een uur per keer hebben we alles aangepakt. Een heel prettige manier van les ontvangen. Ook geweldig natuurlijk dat je één-op-één les krijgt. De meeste lessen heb ik bij Jolan thuis genoten, de andere lessen hebben we online gedaan (vanwege de coronamaatregelen) wat mij ook prima bevallen is. Ik zou een cursus Zakelijk Duits bij Jolan een ieder aanraden die op zoek is naar een enthousiaste, bevlogen en zeer vakbekwame docent die op ontspannen wijze helpt om doelen te behalen.”

Petra S. Leeuwarden 

Erkenning!

Jolan Wüst u inspireert mij als Geweldige Mentor!

Met een gestrekte arm de vraag om hulp bij het verhogen van mijn taalkennis Duits.

De toereikende arm kwam direct en een opmaat gemaakt lesplan volgde.

Eerst bij Jolan thuis en later in verband met corona online. Beide werkte prima!

Nu na de gevolgde lessen kan ik trots zeggen dat ik met behulp van Juf Jolan, weer zelfvertrouwen heb om te spreken, te bellen en te schrijven in het Duits.

Jolan heel hartelijk bedankt en ik raad het iedereen aan die ook maar iets wil leren in de Duitse taal.

(2020/ 2021)

Tjebbo Lengers, Senior Sales Manager bij Tebunus Tube Bending B.V. Ursem (N.H.)

Nadat ik had besloten Duitse lessen te volgen kwam ik al snel bij Jolan uit.

Een persoonlijke benadering met veel expertise. Wat ik erg prettig vond was dat Jolan zoveel mogelijk mee wil denken in wat ik gebruik of zou kunnen gebruiken. En ze is flexibel om actuele ontwikkelingen daarin mee te nemen.

In een paar woorden: Flexibel, professioneel en vriendelijk.

Aukje Visser - Klaverweidevlees - Waddenvlees - Makkum   

“Jottum “

In mijn werk steeds vaker in contact komende met Duitse klanten. Dan wel het lef hebben om te praten, door de telefoon en ook wel “Von - Angesicht -zu- Angesicht”, maar dan praten ze terug! Ojee wat nu!

Misschien herkent u het wel, reageren met het steenkolen Duits en Engels door elkaar heen, of constant het idee hebben dat je om herhaling moet vragen, omdat je het niet begrijpt, of niet verstaan hebt. Simpel gezegd gewoon vastlopen op de Duitse taalkennis.

Tja dan stappen ondernemen, maar hoe, wie, wat en waar. Ik ben aan het googlen gegaan en eerst terecht gekomen bij de standaard talen instituten, waar dan opleidingen in enkele dagen worden gegeven. Nee dat wilde ik niet! Ik wil nu juist iets meer.

Toen terecht gekomen op de website van “Jot Taal & Educatie”. De website doorgespit, de reviews gelezen en het besluit genomen om in contact te komen met Jolan. Ja leuk he ik mag al gewoon Jolan zeggen. Na het eerste mailtje een kennismaking gesprek, toen met een offerte naar de stichting OOM (Opleiding, Ontwikkeling, Metaalbewerking) om te kijken of “Jot Taal en Educatie” ook binnen de subsidieregeling van deze stichting zou vallen. Direct een groen licht. Helemaal top en blij een eerste afspraak gemaakt om te starten met de cursus.

De eerste les was om eerlijk te zijn best wel eng. Hoe sta ik ervoor met mijn taalkennis? Sla ik geen flaters?

Nu na een aantal lessen te hebben gevolgd kan ik zeggen dat deze angst of spanning totaal niet nodig was geweest. Bij iedere les wordt die onzekerheid direct weggenomen door Jolan. Ze neemt de tijd. Legt alles goed uit. Snap je het niet legt ze het nogmaals uit. Totaal geen moeilijke ingewikkelde uitleg. Ik merk nu al zoveel verbetering.

Ik volg in overleg met Jolan de lessen 1x per 14 dagen. Zo heb ik wat meer tijd om tijdens mijn drukke werk en privéleven het huiswerk tot mij te nemen en het in de praktijk uit te voeren. Zo prettig, omdat je niet in twee dagen overladen wordt met informatie, wat je dan na een week weer kwijt bent. De constante herhaling van stof en enthousiaste uitleg maakt mij echt super blij met mijn keuze voor “Jot”. Ook volg ik nu online lessen Duits.

Jolan, ik heb de cursus nog niet afgerond maar wil je hierbij vast hartelijk danken en ik raad Jot Taal en Educatie echt bij iedereen aan. 

Tjebbo Lengers | Senior salesmanager

Tebunus Tube Bending B.V.

Nijverheidsterrein 11

1645 VX Ursem (NH)

Ter voorbereiding op mijn emigratie naar Zwitserland heb ik in het kader van een opfriscursus privélessen Duits bij Jolan Wüst genomen. Jolan neemt ruim de tijd voor je en beweegt mee met de wensen en verzoeken van de klant. Ik heb veel aan de grammaticalessen gehad voor het schrijven van Duits, maar uiteindelijk ook voor het formuleren van correcte Duitse zinnen binnen de spreekvaardigheid: dit werkte voor mij drempelverlagend. Jolan kan je hierbij echt goed op weg helpen en draagt gespreksonderwerpen aan om spreekvaardigheid te oefenen.

Jolan beschikt over een zeer grote hoeveelheid studiemateriaal, wat erg prettig is; sluit goed aan op vakgebieden wanneer het leren van vaktaal gewenst is.

Ik zou een cursus bij Jolan Wüst aanbevelen.


Met vriendelijke groet,

Irene Smit

Psychiatrisch verpleegkundige Leeuwarden / Zwitserland

Voor mijn nieuwe baan wilde ik graag een goede (her)start maken met de Duitse taal.

Jolan Wüst heeft me in betrekkelijk weinig tijd goed op weg geholpen met de grammatica en de uitspraak. De leerstof stelt ze samen in mapvorm en is maatwerk.

Hierdoor kun je na de lessen, met de map erbij, de opgedane kennis toepassen en zo verder ontwikkelen. Ik heb veel geleerd en voel me nu stukken vertrouwder met het Duits.

Voor iedereen die in korte tijd maximaal resultaat wil behalen kan ik JOT Taal & Educatie aanbevelen!

M. Janson Berghof Membranes

Leeuwarden

Berghof Membranes Technology GmbH Frankfurt D | Agora 4, 8934 CJ Leeuwarden NL

Jolán Wüst heeft binnen onze organisatie voor de tweede keer de training Zakelijk Duits verzorgd.

Dit heeft ze met een zeer grote mate van pünktlichkeit gedaan.

Tijdens de training werd er veel gebruik gemaakt van praktijkvoorbeelden en cursisten kregen de mogelijkheid tot het inbrengen van een cases.

Voorafgaand aan de training kreeg iedere cursist een lesmap. Deze werd elke les aangevuld met nieuw materiaal.

Deze lesmap staat nog steeds bij de cursisten op het bureau en wordt nog vaak als naslagwerk gebruikt.

Het was prettig samenwerken met Jolán. Onze medewerkers waren zeer tevreden over de training.

Ik kan JOT Taal & Educatie dan ook bij een ieder aanbevelen.

Regina Hellinga | P&O Manager

Flexoplast B.V. Harlingen

FLexoplast B.V. A Clondalkin Company Flexible Packaging

Industrieweg 1, 8861 VH Harlingen | The Netherlands  

Review

De door mij gevolgde opfris-training Duitse taal bij JOT Taal & Educatie is mij goed bevallen.

Mijn doel was om mijn werkzaamheden in de sector toerisme te ondersteunen met een betere kennis en uitspraak van de taal.

Op alledaagse thema’s zoals, omgang zakelijke partners, verkeer en vrije tijd, theater, geschiedenis en sport, het weer en horeca een uitbreiding te hebben voor gespreksvoering.

In een prettige sfeer en met een op deze thema’s speciaal voor mij samengestelde map, heb ik tien lessen met plezier gevolgd. Mijn kennis van de Duitse taal is opgefrist en ik weet zeker, dat ik in de alledaagse gesprekken beter uit de voeten kan.

De stof wordt goed uitgelegd en belangrijke punten worden herhaald of even aangehaald.

De lesmap is goed bruikbaar om de stof te bestuderen en als naslagwerk.

Ik kan JOT Taal & Educatie iedereen aanbevelen die in een 1 op 1 situatie in relatief korte tijd resultaat wil boeken.

Hans.

Hallo lieve Jolan,

Ik ben net terug van een weekje Duitsland / Zwitserland / Frankrijk en dat was super.

Maar waarom ik je mail is het volgende: de mevrouw in Duitsland zei tegen mij dat het haar verbaasde dat ik NU zo goed Duits sprak. Complimenten!

De dag erna waren we in Zwitserland en uit eten met de familie. Ook daar werd gelijk gezegd dat ik goed mijn Duitse taal beheers.

Dus ben ik jou nog steeds dankbaar voor de fijne lessen.

Het waren er maar zes, maar toch heeft het zijn vruchten af gegeven.

Lieve hartegroet, Bonny

Bonny Kalsbeek

leveninbewustzijn.nl

Jot heeft mij door mijn Duits heen gesleept, door erg betrokken en coachend te zijn. Ook is ze positief, enthousiast en erg plezierig in de omgang! Ze heeft goed gekeken naar wat voor begeleiding ik nog nodig had en zocht daarbij passend lesmateriaal wat daar weer goed bij aansloot. Mede door deze goede begeleiding en gedegen ondersteuning heb ik mijn tentamen op ERK B2 niveau gehaald.

Bedankt!

Student aan Hogeschool Stenden

Lieve Jolan,

Dank je wel voor de fijne lessen die ik bij jou heb mogen volgen.

Mijn vraag aan jou was om mij te onderwijzen in het te woord staan van mijn Duitse cliënten.

De opdrachten die ik voor iedere les kreeg waren duidelijk en terzake.

Je hebt mij in korte tijd goed geholpen.

Mede door jouw enthousiasme en zoektocht naar bruikbare teksten over de materie waarin ik werkzaam ben, heb ik nu een map vol met bruikbare voorbeelden.

Ik ga nu met meer gemak een gesprek aan in de Duitse taal.

Bonny Kalsbeek

leveninbewustzijn.nl

Voor mijn promotie als Purser bij de KLM moest ik een mondeling taalexamen Duits doen. Doordat ik in Friesland woon en niet wilde reizen naar de door mijn bedrijf voorgestelde instituten of privé docenten in de buurt van Amsterdam kwam ik bij Jolan Wüst terecht. Aangezien ik na mijn eerste telefoontje met haar nog maar een kleine 3 weken had voor mijn examen, werd het een race tegen de klok. Tijdens de intake een paar dagen later, had Jolan alles al zeer goed voorbereid. Zij had binnen 2 dagen veel lesmateriaal verzameld over de luchtvaartbranche. Ik kreeg een lesmap geheel op maat! Na het eerste bezoek ging ik vol vertrouwen aan de slag, dit mede door het vertrouwen dat Jolan mij gaf, haar kennis en haar input qua voorbereidend lesmateriaal.

Gelukkig was mijn Duits nog redelijk up to date, maar grammaticaal maakte ik toch ook de nodige fouten. Deze wist Jolan tijdens de les goed op te merken, om er vervolgens tijdens de volgende les aandacht aan te besteden. Dit gebeurde op een natuurlijke wijze, zodat er geen onnodige stress ontstond.

Erg prettig was ook, dat ik haar ten alle tijde een mail kon sturen met vragen of vertaling opdrachten en waar ik dan dezelfde dag nog antwoord op kreeg. Haar inzet, vertrouwen en enthousiasme, hebben ervoor gezorgd, dat ik na 4 lessen van 2 uur, vol vertrouwen het examen ben ingegaan en ben geslaagd.

Ik heb in 2 weken enorm veel geleerd en ben Jolan heel erg dankbaar voor alles wat zij in die hele korte tijd voor mij heeft gedaan!!

Cabin Attendant / Flugbegleiterin KLM 

Recensie:

Jolan heeft me erg geholpen met Duits.

Op onze school moeten we Duits als zelfstudie doen. Ik kwam daar niet uit en zo zijn we bij Jolan gekomen.

Jolan heeft me begeleid in het leren van Duits en heeft me geholpen met de grammatica. Ik heb het als erg positief ervaren en heb er veel van geleerd.

Ik heb een 8 voor mijn proefwerk Duits gehaald!

Heel erg bedankt!

Janke van Minnen 

Wij komen bij A House of Happiness steeds vaker in aanraking met de Duitse taal. Om die reden heb ik Jolan vorig jaar ingeschakeld. Inmiddels heeft ze een aantal cursussen op maat bij ons verzorgd. Zowel individueel als in groepsverband en zowel op beginnersniveau als op gevorderdenniveau.

Om zo goed mogelijk in te spelen op de dagelijkse praktijk wordt er voorafgaand aan de cursus, maar ook tijdens, om voorbeelden gevraagd. Daarnaast worden de leerdoelen besproken, Jolan zorgt voor oefeningen en voldoende materiaal om deze leerdoelen te behalen. Medewerkers die de cursus hebben gevolgd reageren enthousiast:

" Het is een praktische cursus met een enthousiaste docente. Ze zorgt voor naslagwerk dat betrekking heeft op jouw werkzaamheden. "

" De kwaliteit en de opbouw van de cursus is erg goed. Het lesmateriaal is niet alleen tijdens de cursus, maar zeker ook na de cursus handig om te gebruiken. Jolan speelt goed in op het niveau en de persoonlijke wensen van de cursisten. De lessen heb ik als zeer prettig en leerzaam ervaren. "

A House of Happiness, Vriesco International Fabrics B.V. Leeuwarden

Op mijn werk heb ik veel te maken met Duitse klanten, maar ik sprak geen woord Duits, maar dan ook echt geen woord! Ik kon klanten totaal niet telefonisch helpen of doorverbinden of

überhaupt iets zeggen. Zodra er 0049 in het telefoonscherm kwam te staan vroeg ik mijn collega het telefoontje aan te nemen. Ik durfde het niet. Na de kennismaking met Jolan, voelde ik mij op mijn gemak en maakte zij voor mij de lesstof op maat. Ik ben geen ster in leren, maar met Jolan ging het goed, door steeds stukje voor stukje te doen. Na een aantal lessen te hebben gehad, durfde ik mijn klanten te woord te staan en kreeg er steeds meer vertrouwen in. De lesmap zit vol met kleine zinnen die je geregeld nodig hebt, dus de map ligt altijd naast me, zodat ik die altijd kan raadplegen! Kortom ook als je geen woord Duits spreekt, kun je goed terecht bij Jolan. Alles wordt op maat gedaan en geeft je het vertrouwen om het gewoon te doen!

Jolan, heel erg bedankt voor de lessen! Ik durf het!

Team Trac Partz - Partz to get you back on Trac (Marum Groningen)

Voor mijn studie aan de hogere hotelschool moest ik mijn Duits in 8 weken hebben afgerond op een ERK B2 niveau. Ik heb zelf last van dyslexie, dus voor mij was het extra moeilijk om het te kunnen afronden met een voldoende. Op internet ben ik gaan zoeken naar bijles voor de Duitse grammatica en kwam uit bij JOT Taal & Educatie. De website gaf mij veel vertrouwen aangezien Jolan eerder met dyslexie leerlingen heeft gewerkt. Over het algemeen vraagt dat om veel geduld. Nadat ik 4 weken les heb gehad op school, ben ik begonnen met de bijles. Vervolgens heb ik 4 weken bijles gehad. De eerste bijles dag weet ik nog heel goed te herinneren. Ik ging er met angst heen en dacht dit ga ik allemaal niet redden. Maar na een aantal lessen had ik veel meer zelfvertrouwen en begon ik zelfs Duits nog leuk te vinden! Mevrouw Jolan Wüst heeft mij enorm veel geholpen en met kleine stapjes de grammatica uitgelegd. Ze heeft mij naast de grammatica ook geholpen met het vertrouwen, zodat ik met een goed gevoel het tentamen in ging. In een korte tijd heb ik op een hele leuke manier bij JOT Taal & Educatie Duitse grammatica geleerd. Uiteindelijk heb ik mijn tentamen met een 7,1 gehaald! Ik ben mevrouw Jolan Wüst hier ontzettend dankbaar voor. Ik zal haar altijd aanraden bij wie dan ook.

Een zeer blije studente aan de Hogeschool Stenden

Dankzij JOT Taal & Educatie heeft mijn vriendin haar laatste tentamen voor Duits gehaald.

Ze keek er erg tegenop aangezien ze geen talenknobbel heeft. Omdat dit haar laatste tentamen was, voordat ze mocht gaan afstuderen, moest alles op alles worden gezet. Het Duitse tentamen was op een gevorderd niveau en daar zag ze nogal tegenop. Na een aantal lessen zag ik haar opbloeien en zag ik dat ze het echt begon te begrijpen. Uiteindelijk heeft ze het met een ruim voldoende gehaald en daar ben ik zeer blij om.

Vriend van studente

In de afgelopen maanden elke week een les gevolgd bij Jolan Wüst (in totaal 10) Ze heeft voordat ik bij haar lessen ging volgen een persoonlijke map aangemaakt. De lessen bereid ze zeer goed voor en je kunt zelf aangeven wat je wilt leren voor de volgende les. Alles wordt op je persoonlijke wensen afgestemd. Daarnaast heeft ze nog een aantal brieven en C.V. voor mij vertaald. Alles ook heel snel en correct. Kortom veel geleerd en een leuke samenwerking!

Annette Rozenga (operatieassistente MCL, werkzaam in Zwitserland)

In verband met emigratie naar Duitsland (Harz) hebben wij contact gezocht met Jolan Wüst. Bij de eerste kennismaking viel het ons al op dat Jolan goed voorbereid was. Had alles al netjes op papier staan en wilde ons graag helpen! Wij hebben met ons vijven 6 keer anderhalf uur les gehad bij ons thuis. Jolan had netjes 5 mappen gemaakt met gerichte informatie over onze komende werkzaamheden in Duitsland. Rustige en duidelijke uitleg, dus zeer zeker aan te raden!

Familie Spaanstra

bottom of page